Какво не ни каза другаря Овчаров?

            Телевизорът беше включен, докато се обличах за път тази сутрин. Гост в някакъв сутрешен блок – другарят Овчаров (Рум. Овч.). Стараеше се да ни убеди защо, аджеба, да строим този пуст АЕЦ „Белене”. Интервюиращата мина със с изненадваща за български журналист (но не и в случаите, когато трябва да се задават неудобни въпроси) бързина през немаловажната тема за централата. Вярвам, че другарят Овчаров би разяснил подробно икономическата логика зад проекта, ако имаше възможност. Уви, това не се случи. Всъщност единственият довод „за” строежа беше, цитирам буквално: „Просто не искам 3 млрд. да се губят.” Малко по-късно, признавам, спомена колко добре сме обезпечени от ядрени физици и инженери – прати ни в „Козлудуй”, за да „видите за какво става въпрос”. Какво не разбрахме поради журналистическото некадърство:

                – Колко ще струва строежът?

                – Кой плаща?

                – Защо, след като е толкова изгоден, няма инвеститори?

                –  Ако плащаме ние, то за какъв срок ще го изплатим (с лихвите)?

                 – С колко (о)ще ще поскъпне цената на тока, ако да захванем да строим централата? В контекста с увеличаването на цената – не е ли по-изгодно да внасяме електроенергия, отколкото да произвеждаме по-скъпа?

          – „Енергийна независимост” ли се нарича ситуацията, при която атомна централа се строи еднолично от чужда държава и цялата бъдеща поддръжка, включая и горивото, се поема от същата държава? Ако „да”, то избрали ли сме наистина най-подходящата чужда държава, която да ни направи „енергийно независими”?

        – Би ли БСП организирало глупави подписки „за” АЕЦ-а, ако той беше, примерно, немски, английски или американски (да не дава Другарят Бог!) или линията ѝ на действие би била сходна с тази, която „Партията майка” следваше за шистовия газ?

          –  Наистина ли имаме нужда от ядрени физици? Трябва ли да плащаме всички за „социално необходимото” обучение на безработни (които в противен случай биха се насочили към друг дял на науката, който да им осигури някакво, различно от държавното, препитание и бюрото по труда) или все пак би било по-изгодно да си ги внесем готови?

Вярвам, че ако не бяха тия прости български журналисти, другарят Овчаров би дал задоволителни отговори на тези въпроси, както и би аргументирал строежа, да ги дявол’те вземат и некадърници! Т.нар. „социалисти” често изтъкват и други здрави като защитата на атомен реактор аргументи. Сред тях най-проглушилите ушите ми са:

          Строежът на АЕЦ „Белене” ще повиши заетостта.

          Атомната централа ще намали цените на електроенергията.

          Ще можем да изнасяме за други държави.

Несъмнено! Това наистина са хубави пожелания. Ала, уви, едва ли ще се случат. Наистина ще са необходими хора, за да се построи едно такова съоръжение. Но трудно бихме вкарали 100 000 души в строежа, нали? Ще бъдат заети толкова малко, при това временно, освен ако не се строи 30 години, че икономиката изобщо няма да го усети. Атомната централа наистина ще понижи крайната цена на тока. Но това ще стане едва тогава, когато „инвестицията” (слагам я в кавички, защото при инвестиране на средства обикновено се очаква възвръщаемост с печалба, а не виждам кой може да очаква в този живот печалба от „Белене”) бъде изплатена. При все, че ще е поне 10-15 млрд., освен 3-те вече наляти под формата на бетон, ще имаме да я връщаме няколко десетки години. Също и така мечтаният износ няма да се състои. Цената, както вече обясних, ще е по-скъпа (тъй като ще трябва да се плаща главница + лихви по кредита за строежа) – т.е. некокурентна. Да не говорим, че докато се изплати централата сигурно ще са намерени по-евтини начини за производство на електричество.

Признавам, че строежът на този АЕЦ ще има и ефекти, освен горепосочените дефекти: ефект на преразпределяне на богатството от данъкоплатците в България към „спонсора” на БСП, другаря Овчаров и кампанията за събиране на подписите в подкрепа на централта. Абе, какво ли ви занимавам – тъпи журналисти!  

Advertisements

One thought on “Какво не ни каза другаря Овчаров?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s