Домораслият философ и личното му мнение за Живота, Вселената и Всичко останало

         Отиваш на лекар, правят ти изследвания и ти откриват рак. Какво правиш после? Козируваш! Докторът ти предписва терапия. Трепериш от страх: „Тъй вярно!” Добавя лекарства. „Слушам!” Когато определи стадия, направи прогноза и ти изработи цялостен план за лечение, ти се втурваш като луд да спасяваш живота си. Без въпроси. Нали имаш право на лично мнение?

         Съмнявам се да има и един човек, който да е отишъл в офис на строителна компания и да е заявил: „Абе до нас строите един блок такъв … ще ми се да излеете още някой друг тон бетон в основата и да използвате 28% повече арматура”. Какво би било странното – нали имаш право на лично мнение?

         А защо не отидеш в спа-хотел и не им заявиш: „Вашата вода трябва да е с 5% по-минерална и да съдържа тези и тези и тези вещества!” Е, хайде, де – какво стана с правото ти на лично мнение? Защо не го прилагаш?

         Защо си завираш главата в задника, когато опре до рака – приложи правото си на лично мнение. Контрирай лекаря с нещо. Оплачи се от предписания режим.

         И кое те кара да смяташ, глупако, че задникът ти може да има пропускливост за простата ти тиква по определени теми, а ти си свободен да прилагаш „личното си мнение” в полемика за икономиката? При това да излизаш с икономиста на равни начала – все едно и той като теб само празнословства някакво произволно „лично мнение”, а не е човек, който е доста по-навътре в науката. Това нормално и допустимо ли е? И щом едното „лично мнение”, изглежда, напълно изравнява разликата между профана и професионалиста, то защо ни е разделение на труда? А, защото няма кой да ти спаси задника, за да можеш да си завреш отново главата в него? How sweet! Едната наука е девалвирана от „личното мнение”, а другата не е?

         Уважаеми доморасли философи по света, „лично мнение” можете да имате за всичко … и аз имам лично мнение. Но то НЕ ви превръща в знаещи и НЕ аргументира (твърде често) тъпите ви тези и малоумните ви изказвания. За разлика от вас аз мога да аргументирам последното си изречение; определенията „тъпи” и „малоумни” не са просто проява на личното ми мнение.

         Хайде да реабилитираме рака – защо, тъй като само някакви си там лекари са рекли, че той е вреден, да им се връзваме. Защо не си спретнем референдум „ЗА!” рака? Нали имаме право на лично мнение?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s