Знаем (си) стойността!

Хората имат нужда от авторитети. Непоклатими стълбове на обществото, в които да вярват и които да следват. И които да цитират във Facebook, при това без капчица критичност – все пак това са авторитети и те трябва да се следват и слушат. Един от тези авторитети, цитиран под статус и над статус, е Оскар Уайлд.

„Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да било.”

            Тоест в миналото хората са знаели истинската стойност (макар че такова определение не може да съществува, разбира се) на нещата? Със сигурност комбайнера от ТКЗС-то е знаел стойността на „Произходът на видовете”, френският селянин при Луй XIV е знаел стойността на „Декамерон”, английският  от XVI в. е знаел истинската стойност за науката това, че Земята е кръгла, фермерът е осъзнавал важността и стойността на „Властелинът на пръстените”. Излиза, че всеки, който цитира тази мисъл, се поставя под тези хора – те знаят „истинската” стойност на нещата, при това в миналото, докато днес нищо няма стойност.

Напротив! Духовната стойност, която можем да придадем в нашето съвремие е значително по-голяма, отколкото някога изобщо е била. Днес можем да си позволим да придаваме стойност на значително повече неща. Я да видим колко хора са можели да си позволят да придават каквато и да било стойност на свитъци през Атничността, Средновековието, Ренесанса, а дори и през Просвещението и XX в. През първите периоди броящи се на пръстите на ръката. Днес всеки може да чете – т.е. да придава стойност. И тъй като можем да си позволим много книги, картини, посещения в кина и театри и т.н., ние можем да отсеем кое е истински стойностно за нас, а не просто да вярваме на казаното от единствения грамотен в областта; човек с теологическо образование. От известно време не живеем сезон за сезон, борейки се с природата. Вече сме вдигнали поглед от единствената ценност на човечеството до Индустриалната революция – земята. Живеем, за да се забавляваме, осъвършенстваме и да прогресираме. Значително по-ценни неща от търмъка и жътвата и надеждата, че сланата няма да избие реколтата. Изкуство > Плюскане. Не ни обиждайте, обвързвайки ни с примитивността.

Някой ще каже за чалгата. Блатото винаги си е било блато. Но докато през всички ранни периоди на историята от блатото е пониквало по около едно цвете, вече никнат значително повече. Постепенно се отвоюва и култивира земята на блатото. Защото знаем стойността ѝ.

Advertisements

2 коментара към “Знаем (си) стойността!”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s