Кой (ни) варди (от) вардияните и кой ще яде бюджетната пица или мастодонт пица яде ли?

Управляващите не само си поръчаха песен за силовото министерство, но и, изглежда, искрено ѝ вярват, предвид факта, че през 2013 г. полицаите ще получат по някое друго доъплнително кебапче на семейната трапеза под формата на увеличен бюджет за Министерството на вътрешните работи, които, като го гледам как се ояжда, спокойно може да се прекръсти на „Министерство на стомашните дела на Република България“. Заложената отсега субсидия надвишава един милиард лева, докато заложената в Бюджет 2012 беше „едва“ 900 милиона, но тази сума в последствие нарастна, което е индикатор, че и засега предложените 1,013 млрд лв също може би ще се пораздуят. Някой ще каже: „Полицията е обществено благо (пф …), те изпълняват важна социална фунцкия и заслужават по-достойно възнаграждение, а ето – и атентати започнаха да стават. “ Истината е друга от бляна по ефективна и учтива полиция. Минимална част от тези средства ще бъде използвана за подобрения и инвестиции. Увеличената субсидия ще бъде раздедана за заплати и бонуси, т.е. ще бъде изядена, за да може господа полицаите да поддържат все такава цветуща (по индийските стандарти) кръгла форма. А услугата, коят предлагат, да е на все същото плачевно ниско ниво. А сферата страда от огромни проблеми и огромно наличие на отсъствие на реформи. Трябва да се направят много промени, като се започне с редуциране на огромния раздут щат от облечени в смешни чували и размотаващи се с Макаров на кръста илитерати, които при реално престъпление биха създали повече неприятности и биха блеснали с непрофесионализъм, отколкото реално биха съдействали за установяване на извършителя и разкриване на престъплението. Как могат тези (масово) гротескни дядоколедовци да „всяват респект“ – още на външен вид, а това винаги е първата импресия, будят по-скоро смях, а дори и съжаление, отколкото вяра в способностите си. За мое щастие досега не съм се сблъсквал с тях при по-тежък случай. Но при справяне с „нарушители на обществения ред“, едно тежко провинение според соцбабките, винаги, наистина без изключение, са се държали нагло и некомпетентно, с въпроси като: „К’во ша праим тука с тая китара?“

При това положение защо ГЕРБ третира МВР като ключов ресор, увеличавайки бюджетът му всяка година? Ясно е, че има огромно текучество, че полицията ни е неефективна и далеч от всяка модерност. Линията, че силовите структури са основна опора на властта трябваше да бъде зарязана след 1990, а не те да продължават да се обгрижват всячески. Истина е, че идват избори и че синдикатите на МВР заплашиха със стачка. Но без да се направят реформи и след тях отново ще сме си със същата полиция, която прилича по-скоро на гнездо на скрити безработни, отколкото на същинска полиция. Така догодина те отново ще заплашат със стачка през септември, защото ще са си изяли парите и ще са се раздули (засега полицаи + администрация = 48 000 души). А тези реформи няма как да минат без рязане на хора – от личния състав и от администрацията. Също така няма как да минат и без модернизация на инвентара, която не се постига с изяждане на тези средства, а с разумна финансова политика, спестявания и инвестиции, което, разбира се, няма как да стане, когато на чело на държавата стои не мозък, а бабанка. Така данъците на цялото население ще се използват (отново!) за реализиране на политически цели, които няма да доведат до по-добър резултат за данъкоплатците, а, напротив, ще продължат порочната линия мастодонтът МВР да не се пипа. Той, от своя страна, ще продължи да ни „радва“ с обслужването си. Това, което правят ГЕРБ, не е честно спрямо данъкоплатеца. Защото то е ограбване за задоволяване на политически нагон. Нима данъкоплатецът не би използвал по-мъдро собствените си пари, вместо да ги „инвестира“ в заплати на полицията? Нима не може да минем и без незаслужено по-големи заплати на полицията, а да намалим бюджетния излишък в поредния по-скоро оптимистичен бюджет, което ще доведе до увеличаване на благосъстоянието на всички ни? А нима е лоша идея да се създадат буфери, в случай на сътресения?

Заговаряйки за кражби няма как да се подмине и странната идея за „Данък лихва“, който хумористично може да се изтълкува като опит на управляващите наистина да увеличат потреблението (все пак самите те предсказаха, че то ще се увеличи, в правопропорционална зависимост с растящата безработица, която вече достигна застрашителните 12,5% през август, а догодина дори според предвижданията на управляващите тя ще продължи да расте) отблъсквайки населението от спестявания, а реалистично – като посегателство над спестеното в Българската икономика и опт да се намерят средства за розовеещия Бюджет 2013. Инфлацията до месец септември според НСИ достигна 3.7%, т.е. е много близо до лихвите по депозитите. Спестяванията са именно инструмент за опазване от инфлацията и, евентуално, увеличаване на благосъстоянието. Когато пътвото не може да се постигне и е налице данък, то той директно ще „удари“ спестеното и ще го редуцира. В този ред на мисли данъкът може да постигне обратен ефект – не само да не влее средства в бюджета, но и да доведе до отлив на капитали от банките в България. Идеята за данък върху печалбите от хазарта е хубава. Особено ако измислят как да осветлят приходите на казината.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s