Сектор Газа

Случващото се в Газа винаги ми е изглеждало ясно и прозаично. От едната страна на ивицата стои държава, създадена административно в резултат на комплексите на вече не чак толкова Великите сили след края на Втората световна война. От другата страна стои ръководена от комплексирано ислямистко движение мюсюлманска държава и нейната банда мюсюлмански държави, отдадени на целта да унищожат спуснатата им от ООН еврейска държава, дори това да е последното нещо, което ще направят. В най-добрия дух на махленска свада между момчешки банди, общуването между тях протича основно по „въздушната поща“. Както всяка вражда, така и тази, си има свои корени, в случая – територии. Други, отдавна пораснали и поеманципирани банди, често се опитват да служат като буфер между първите две, засега без голям успех. Сигурно на по-голямата част от човечеството този конфликт, макар доста по-зловещ, изглежда по сходен начин – ракетна свада без край.

Израел е най-проспериращата държава в Близкия изток, с БВП на глава от населението $32351 през 2011 (Палестинската автономия ≈ $3000). Също така тя е най-еманципираната и най-отворената от съседите си, признаваща пълните права на жените, както и правото на всеки да служи в армията им. Тя е и най-иновативната и отворена към частната инициатива и определено сравнена със заобикалящите я мюсюлмански държави е земен рай. Палестина е значително по-назад във всяко едно отношение – на 135 място по условия за правене на бизнес, повече от 10 пъти по-ниска производителност от Израел, Хамас (която оперира не само в Палестинската автономия, а в цялата област) …

Цялата човеческа история ни учи на едно простичко нещо: хората не желаят война. Освен прекъсната търговия, която прави всички по-богати и по-добре живеещи, войните са характерни и с други странични ефекти, като висока цена и възможността да умреш. Когато тези фактори се съчетават, военните действия се превръщат в изключително непривлекателни за обикновения човек. Всъщност, дори последното е достатъчно да отблъсне потенциалните кандидати. Но, учудващо, Хамас продължава да води война с Израел, бълвайки фанатици и ракети, в отговор на които Израел бълва само ракети. Вярвам, че и жителите на областта не са чак толкова зле, че да копнеят да мрат неефективно, опитвайки се да затрият евреите – нещо, което очевидно не им се получава; т.е. може би и те желаят мир. Тогава защо Хамас продължава да воюва?

Да обявиш някого за враг има силни вътрешнополитически следствия. Най-често населението се обединява, в защита (или, както е в случая – в атака) срещу този враг. Освен това когато хората са под заплаха, те обикновено търсят спасител, а Хамас полага достатъчно усилия жителите на Палестина да са под заплахата на ответен израелски огън. А когато някой те разглежда като спасител, обикновено ти гласува доверие; в случая – дава ти власт. Така антисемитската мисия на Хамас е всъщност запазване на собствения ѝ контрол ѝ върху палестинското население и печалба от про-военно настроените спонсори на организацията. А също и миене на мозъци по пътя към мюсюлмански всемир. Но най-вече печалба – днес никой не осъществява дейност заради единия фанатизъм.

Не вярвам това да продължи до безкрайност, защото рано или късно на палестинците ще им писне да живеят в някакво диаболично обречено средновековие и ще пожелаят да живеят като „бели хора“. В този ред на мисли Хамас успешно се справя с „опазването“ на статуквото в Близкия изток, при което всъщност целия Близък изток не е просто един голям Израел. Защото, за разлика от Палестина, в Израел мюсюлманите имат възможността да работят и да се развиват, а възможността за нормален живот е сред често срещаните копнежи на всеки човек. Разбира се, има се предвид нормален живот на тази земя, а не в отвъдното, както може би някои „кадри“ на Хамас вярват. В по-голямата част от света действителността показва, че мюсюлмани и евреи могат да живеят заедно без да се избиват. Хамас упорито работи за обратното. И мисля, че ще се провали.


Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s