Да НЕ бием шута на ЕРП-тата

Най-новата подписка за референдум: „ДА бием шута на „ЧЕЗ“, „ЕВН“ и „Енерго-Про“. Подписката се организира от национал-демократичната партия на Димитър Стоянов (Сидеров). Разбира се, такова нещо едва ли ще достигне до разглеждане, камо ли до допитване, в парламента – дори не е формулиран въпрос, да не говорим за цялостната абсурдност на кампанията – логото е крак с бутонка, който рита едновременно три футболни топки, върху които са поставени логата на трите компании, на фона на картата на България, оцветена в трибагреника. Кампанията по-скоро цели да експлоатира нашумялата тема и да поспечели някаква популярност на тази, изглежда, крайнодясна партия. Разгръщайки брошурата четем, аргументи, на принципа „така е защото е така!“ (нещо нетипично за реториката на крайнодесните партии!). Например: „Защо искаме референдум? Защото трябва да бием шута на ЕРП-тата“. Като причини за бедността в България се посочват приватизациите; т.е. индуктивно може да се стигне до това, че желанието на ДНП е ЕРП-тата да се национализарат.

Ако ЕРП-тата се национализират, така или иначе пак ще имаме монопол. Само че този път ще е държавен. Както казва Фридрих Хайек: „Винаги бих предпочел частния пред държавния монопол“. И това не е случайно. Държавният монопол е винаги много по-солиден от частния. Интересно как ще се протестира срещу държавен монопол – може би решенията в енергетиката ще се вземат с пряка демокрация? Държавен монопол няма да разреши и проблемите с цените, които всъщност е създал, чрез различни такси и чрез включването на „зелената“ енергия. За което, обаче, е виновен един друг социално-инженерен кандидат-монополист.

Освен че не би решил „монополния“ проблем, национализация на ЕРП-тата ще има пагубен ефект върху българската икономика. Чуждестранните инвестиции бяха основен двигател за развитието на икономиката преди кризата. Познайте дали някой ще инвестира в държава, която е иззела собствеността. Резултатът от едно такова действие не просто не би бил решение на проблемите с бедността, а би означавал дългосрочно обричане на бедност. Напротив, сега е моментът да се покажем като по-добро място за правене на бизнес от съседите си. Протестите срещу управляващите привлякоха вниманието на световните медии, които излязоха с доста неточна информация за същината на протестите. В България нямаме свиване на разходи (austerity measures) и имаме стабилен фиск. Което, на фона на всички останали, е конкурентно предимство, което може да се изтъкне именно сега.

Проблемите, които хората изпитват всяка зима, не са в следствие от монополите – дори и ЕРП-тата да са „бръкнали в кацата“, което никак не изглежда невероятно, основната причина за високите сметки е въщност бедността. Подробности за ценообразуването на тока могат да се видят в тази статия на Капитал. Висок дял в повишението има и „зелената енергия“. За нуждите на ценообразуването се включват високите разходи и такси, които правят и износа неконкурентен, загубите при преноса, „кафявата енергия“ … За които ЕРП-тата нямат вина. Не можем да отнемем печалбата им – тя е стимул да работят и тяхната награда за услугата, която предоставят, точно както заплатата е оценка на стойността, която всеки един добавя. А кой би работил без заплата?

Решението на проблемите със сметките не е одържавяване. Дългосрочното решение е либерализация на пазара. В краткосрочен план постигането на яснота може да помогне значително. И най-вече яснота в ценообразуването – кой какво плаща и защо. Не би било лошо да се помисли и за алтернативи – например шистовия газ, който вече редуцира цените в САЩ, но в България е табу. Самите домакинства може би също биха могли да си помогнат, заделяйки по някой лев през лятото, когато плащат по 30 лв за ток, вместо да викат едновременно срещу държавата и зовейки я на помощ.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s