Социалната държава и миграцията

От два дни най-нашумялата новина е, че не искат българи и румънци в Шенген. Преди това много се говореше, как същите българи и румънци са нежелани в Англия, за разлика от индийците, които били квалифицирани и знаели английски. Вече и Германия не желае имигранти от най-бедните страни в Европа. Или поне ако не работят или не учат.

Това не е точно новина. Напълно нормално е никоя държава да не желае приток на безработни и неинтегриращи се, особено по време на криза. Работещите плащат данъци, а учащите са потенциални работещи и, в по-дългосрочен план, данъкоплатци. Много по-вероятно вишист да се социализира, откокото нискоквалифициран безработен, отишъл, за да получава помощи.

Но не имигрантите са проблемът на държави като Англия, Франция и Германия. Притокът на имигранти е всъщност следствие от щедрата социалноосигурителна система на тези „държави на благоденствието“. Мерки, като рязане на помощи за безработица, плащания за деца и пенсии никак не се харчат. Затова е в полза на управляващите да натоварят системата с много такива държавни трансфери – все пак харчат парите на други – и да се надяват да бъдат преизбрани. Трансферите се рекламират като „защита от социално отпадане“ и т.н. галещи ухото фрази, които всъщност маскират разхищение на средства от данъци в името на следващ мандат.

Тази стратегия е успешна, когато държавата е сравнително затворена за чужденци – все пак цели да се хареса на собственото население, а не на хора, които не са гласоподаватели. Но с отварянето на границите трудно може да се спре притокът на хора, които идват да се облажат от щедрото пръскане на данъците на местното население (колкото и Англия да полага стоически усилия за това). Както писах в предишната си статия, когато се отнася за екзистенциални въпроси, хората не действаме толкова ирационално. Не е далеч от ума на всеки нискоквалифициран и безработен, че е по-добре да е нискоквалифициран и безработен в Англия, отколкото да е нискоквалифициран и безработен в България. И не е далеч от ума, че когато този нискоквалифициран и безработен не е гласоподавател, той не е желан. Именно затова Англия е по-отворена към индийци, отколкото към българи и румънци. Индийците много по-лесно вземат английско гражданство и стават гласоподаватели и могат да подкрепят данъчното разхищение, отколкото българите и румънците, на които се гледа като на консуматори на облаги.

Крайно време държавите да преразгледат „социалната“ си роля и да я намалят. Притокът на имигранти няма да спадне с популистки и дискриминационни кампании срещу българи и румънци. Безработните, които получават държавни помощи, са си безработни, независимо дали са анлгичани, българи или индийци. Намаляване на „обезщетенията“ ще облекчи и бюджета и ще демотивира безработните да мигрират. По-ниски „обезщетения“ ще мотивират безработните да си потърсят по-активно работа, защото за тях вече няма да е изгодно да са безработни, а както казва Мадсен Пири от Adam Smith Institute: „In many other countries unemployment pay is regarded as a stop-gap, to assist people who lose their jobs over the period until they can secure another one. In the UK, it can become a way of life.“ Намаляването на срока, в който безработните могат да получават обезщетения, също ще отблъсне желаещите да мигрират и ще редуцира броя на дългосрочно безработните. Ниската безработица е добре и за самите политици, защото повече хора ще плащат данъци, при това ще плащат повече в абсолютна стойност, защото данъчната основа ще е по-голяма.

Да се режат обезщетения и други трансферни плащания е политическо самоубийство и никой управляващ не би го направил, особено сега. Обаче когато западните политици плюят мигриращите, те всъщност плюят по системата, която самите те са създали в името на собствените си облаги.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s