Жените, капитализмът и моралът

Противниците на свободната търговия често критикуват капитализма като разрушаващ „морала” и съществуващите социални системи. Въпреки че в съзидателното унищожение (creative destruction) няма нищо лошо, много социалисти през 19-ти век обвиняват капитализма, че е разрушил прекрасното патриархално Средновековно семейство, което е живяло в мир, разбирателство, любов (макар че първата им среща е била в първата брачна нощ) и с труд (извършван без машини и изключително тежък) си е изкарвало прехраната и е отглеждало потомството си. Многолюдното си потомство. Контрацепцията е била позната почти колкото и молекулярната биология, имало е огромна детска и майчинска смъртност при раждане – т.е. раждането през средновековието си е било нещо като руска рулетка с Макаров.  Трябвала е и работна ръка – когато бащата е почти напълно амортизиран около средата 30-те си години е имало нужда някой бързо да поеме плуга. Тези деца, които все пак са оцелявали, са се сблъсквали с ужасяващи от съвременна гледна точка условия на живот: препълнени землянки, в които често три поколения са споделяли една „стая“, в която се е и готвило; без прозорци (през зимата дупките са се запушвали с животински кожи), без канализация и без каквато и да е хигиена. Ако човек е запознат с тази „идилийна” действителност, той едва ли би критикувал капитализма, че създал нещо по-добро. Противниците на свободната търговия, изглежда, не са наясно с нея.

Обществото през средновековието е било свободно от неща, като емпанципация и масово образование. Въпреки че са съществували църковни училища, те са давали грамотност подходяща предимно за нуждите на „духовните” дела. Според изследването на Грациела Берточи и Моника Бозано, именно разрастващата се търговия в Италия през XIII в. променя изоснови това. Обменът катализира нуждата от образование – хората имат потребност от сметководство, което се създава от Лука Пачоли, познания по георграфия и аритметика; т.е. свободната търговия е предпоставка за по-ерудирано общество. Което е по-важно, именно капитализмът, а не патриархалният строй, е предпоствка жените да постигнат по-висок ценз и по-високо място в обществото. Той е помогнал да се разрушат дотогава властващите църковен „морал“ и социален ред, при който жената е нискообразована и закрепостена в домакинството. С развитието на търговията в Италия през 13-ти век и все по-честото отсъствие на мъжете се е създала нуждата жените да са грамотни, за да могат да движат бизнеса. По този начин се увеличил броят на жените, посещаващи частни преподаватели и придобиващи знания, необходими за разбирането на търговията и заобикалящия ги свят (противно на знанията, придобивани в църковните училища). Не държавата, църквата или феминистите са тези, които успяват да създадат по-голямо равноправие между половете в обществото и намаляването на разликите в ценза. Това се постига благодарение на повишаване на жизнения стандарт в условията на свободна търговия.

Индустриалната революция и назначаването на жените във фабриките също е разрушило предишния манифактурен „ред“, в който жените в градовете са извършвали само нископроизводителна домашна манифактурна работа, а тези в селата са се занимавали със създаване, отглеждане на деца и земеделие. Дори наемането на деца е било напредък, защото те вече са можели да си позволят да … оцелеят! Когато през втората половина на XX век в САЩ жените са се ограмотявали и са влизали на пазара на труда, това също е разрушило дотогава съществуващия ред. Довело е независимост от мъжете и до растящо потребление на домакинствата, които вече имат по-големи доходи. Изглежда, всеки капиталистически „погром“ над „социалния ред“ е бил за добро; дотолкова, че днес не просто се стараем да доживеем до утрешния ден.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s