Не надувайте (още) енергийния балон

Още с встъпването си в длъжност, служебното правителство се насочи към разрешаване на много нашумелия (и нашумяващ всяка зима, учудващо!) проблем с цените на електричеството. Бяха предложени 7 спешни мерки, които дори не звучаха алогично, макар някои да са по-скоро добри пожелания, отколкото нещо, което действително може да се осъществи. Но днес управляващите обявиха, че, колкото и добре да звучи, няма да успеят да свалят цените на тока; даже напротив – от първи юли, както почти всяка година, има голяма вероятност цените да се повишат.

Парадоксално звучи, че държавата не може да регулира цените на регулирания (от нея) пазар, който е 70% от целия енергиен пазар. В краткосрочен план либерализация на пазара е невъзможна, както посочва Цветелин Цоневски, затова трябва да се търсят алтернативи за промяна на енергийния микс и на условията, в които оперират предприятията. Но това няма как да стане преди изборите, защото преди тях няма как да се променят Законът за енергията от ВИ и законът за енергетиката. Но това може да се случи само ако новото правителство, което и да е то, има волята реално да се справи с проблема, а не да

Проблемът с цените идва от регулацията на пазара. Държавата, в лицето на НЕК, е задължена с дългосрочни договори да изкупува на преференциални цени енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, енергията от когенерации и енергията от ТЕЦ „Гълъбово” и ТЕЦ „Марица-Изток 3”. От 2007 г. до септеври 2012 г. ръстът на вятърните мощности е 1914,3% (графика 1), като този процент не включва мощностите, за които са издадени лицензи от ДКЕВР, но все още не са пуснати. Ръст има и при фотоволтаиците. Повече ВЕИ мощности означава по-висока „зелена добавка” и по-високи крайни сметки.

Не само, че печалбата от инвестициите във ВЕИ е гарантирана, но и инвеститорите (доколкото инвеститор може да бъде наречен човек, който не поема никакъв риск, а се използва законовите условия за гарантирана печалба) могат да използват различни преференциални начини за финансиране на проектите си, включително субсидии и безлихвени заеми, достигащи до 70% от стойността на проектите. Част от тези субсидии се плащат от ЕС, но други са държавни. Това допълнително довежда до изкривяване на пазара. Но преференциалните условия за финансиране също не могат да отпаднат преди изборите.

Вече инсталираните ВЕИ мощности ще участват във формирането на цената на тока за години напред. Дългосрочните договори за геотермална и слънчева енергия и енергия, произведена от биомаса, се сключват за 20 години, за ВЕЦ – за 15, а за вятърна – за 12. Предоговоряне или разтрогване на договорите ще доведе до неустойки, но не би било лоша идея да се променят условията на договорите и да се премахнат преференциалните цени за ВЕИ и когенерации. При енергията от ВИ сме постигнали националната цел от 20,8% дял в брутното крайно производство, а при когенерациите „преференциалната” цена на произвежданата енергия е всъщност „данък топлофикация”, който се плаща от всички потребители на електроенергия.

Логично, сега довежда до изривяване на пазара, rent-seeking, ефект на преразпределение и балони в енергетиката, особено при възобновяемите енергийни източници. Сега съществуващите политики за насърчаване на ВЕИ могат да доведат до свръхпроизводство; все пак инвеститорите имат стимули да присъединяват колкото се може повече мощности колкото се може по-бързо, за да могат да се възползват от преференциалните цени. Така, единственият шанс за реално намаляване на цените на тока, е политическа воля на новото правителство, което и да е то. Промяна на законите ще доведе до промяна на цялостната енергийна стратегия до 2020 г., но ако цената е намаляване на цената на тока, тя не твърде висока. А и по-добре балоните да се спукат по-рано, отколкото след 20 години, когато много повече „зелени” производители ще изгорят.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s