Пролет под лъчите на полумесеца

Току-що попаднах на тази статия. Вече бунтовниците в Сирия ще могат да бъдат подпомагани не само с руско оръжие, след като ембаргото за доставка на оръжие не беше продължено (т.е. вече няма ограничения).

Това ме навежда на мисълта, че падането на ембаргото е своеобразна политическа инвестиция: днес въоръжаваме ислямистите и когато дойдат на власт започваме да ги бием. Войните не са особено популярни. Но война срещу заплахата от тероризъм има голям шанс поне да приспи гражданското недоволство. И да развърже ръцете на държавата за раздуване на харчовете – точно както политиците обичат! А държавата несъмнено ще трябва да пази населението си от „злите ислямисти”, които самата тя е въоръжила.

В „Анатомия на властта” Джон Кенет Гълбрайт много добре анализира властта на военните. Там перфектно демонстрира как армията на САЩ е използвала десетилетия наред заплахата от Червената армия не само за да печели популярност сред хората, но и за да печели прещедро държавно финансиране. Сиреч, тоя филм сме го гледали. И той никога не свършва с хепи енд за обществото. За сметка на това политици и военни са много доволни от плоския плот, който използват като димка в очите на „спонсорите” (данъкоплатците).

Може да не се окажа прав – възможно е ислямистите да не бъдат „подпомогнати” от повечето държави. Но сигурно такива ще се намерят. Ще защитят унищожаването на данъкоплатски средства с благата кауза, че кръвопролитието в Сирия трябва да бъде спряно и че хората там също имат права. ЗА свободата на хората съм. Но не искам с моите пари да пъдат подкрепяни хора, които е малко вероятно да я предоставят. И не подкрепям евентуални политически инвестиции на мой гръб.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s