Какво прави вашият бог на 11-тия ден?

Лошо начало на работния ден – чета това. Обръщение от Висшите наместници на Държавна сигурност в наследника на Трети отдел на „Борба с идеологическата диверсия” (разбирай „светия” синод).

Това обръщение е защита на БК(С)П и ДС, през призмата на верския фанатизъм и „нравоучение”. „В обръщението се казва, че БПЦ има свои чеда както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство, и с нарастваща загриженост и тревога следи нарушения мир, ред и справедливост в обществото.” Къде ли са повече и в кой ли лагер „чедата” на БПЦ са по-могъщи и сенчести – респективно по-ценни?

Свободата е висше благо за човека, но тя без нравствено начало се превръща в произвол и води до деградация и разруха както в личността, така и в обществото, се посочва в обръщението.” Типичното за религиозните „водачи” високомерие, че свободата е хубаво нещо, стига те да определят границите ѝ. „Нравствено начало“ означава да имаме някакви ценности, но всеки има ценности и индивидуален морал. Проблемът на църквата е именно с това. Цел на религията е да разпространи своя one-size-fits-all морал. Той е доста амортизиран и непригоден за ширпотреба. Хората ценят нещата различно. Откажеш ли да признаеш това и продължаваш ли да упорстваш, че всички трябва да нахлузят калъпа – с претенциите, че именно твоят калъп е „праведния“ – ти си ограничен фанатик.

По-доброто бъдеще на страната ни, към което се стремим всички, е немислимо без високи идеали и светоглед, основан на вярата, морала и нравствеността, ако промяната не започне от нас самите, от нашите дела, мисли и сърцата ни.” С други думи: „доброто за вас го определяме ние!”. Не! Доброто за мен го определям аз. Нямам „високи идеали” нито „светоглед, основан на вярата, морала и нравствеността”! Не и вашите.

Доминирането на „аз“-а над стремежа към общото благо, отхвърлянето на Божия Закон и традиционните нравствени ценности, липсата на мотивация за саможертвено служение на ближните и обществото, обезценяването на понятия като родолюбие, чест и достойнство от години са тенденция в нашето общество.” Типично гледище за стадното християнско общество, в което няма „аз”. Има „ние”. И когато някой „аз” се разграничи от „ние”-то, бива унищожен като заплаха. Господа, хората не сме стада, както сте свикнали да ни разглеждате, а вие не сте наши пастири. Напълно отказвам да следвам „божия закон” (на чии бог? И защо вашият бог да е по-добър от някой друг?). Аз съм „аз”. Лесно е да приветстваш саможертвата, когато си се сгушил в тези, срещу които тя ще е насочена. И когато не я правиш ти. Аз нямам намерение да се жертвам за каквото и да било. Никога не съм бил „родолюбец”. Аз имам чест, с която вашите червени началници се подиграха. Затова съм навън.

Вследствие на това нараства социалната апатия и липса на надежда в положителните промени, се констатира в обръщението.” Вие „нарастваща социална апатия” ли наричате излизането на десетки хиляди хора всяка вечер в името на свалянето на боклуците, които се гаврят с нас?

В него се заявява, че благоденствието и мирът в едно общество са немислими, ако Божията правда – животът по съвест – не се въдвори на всички нива: в междуличностните отношения, семейството, децата, трудовите колективи, държавата, ако честността не стане норма в политиката, икономиката и управлението на страната, ако общото благо не стане лично дело и убеждение на всеки, независимо на кое стъпало на социалната йерархия се намира.” Затова светът е просперирал чак след изритването на „божията правда” от тези отношения, нали?

Когато гражданите и хората във властта в своите решения и действия са ръководени не от братолюбие, а от омраза, желание за мъст, лични интереси и амбиции, властолюбие и гордост, не можем да се надяваме на по-добри дни, посочват патриархът и Светият синод.” Това звучи като „а сега нека всички се гушнем и запеем заедно, алилуя!”. Няма как да не мразим строителите на „Слънчев ден” и „Белене” (това не са комплекс в Слънчев бряг и АЕЦ, само да кажа). Ама са ви шефове и трябва да изнищите нещо в тяхна защита, нали така?

БПЦ, като допуска нейните чеда да проявяват политическа активност и будна гражданска позиция, напомня, че участието в политическите процеси трябва да се основава на принципите на мира, взаимното уважение, честността, любовта към ближния и Отечеството, на отговорността пред Бога.” Като изключим „протестиращите”, изпращани от вашите шефове, и сами сме се сетили как се протестира. Не знам дали забелязвате, но никой от нас не е извадил бутилка „Молотов” (макар че обръщения като вашето са стимул да хванем по една).

Ние трябва да се стремим да виждаме в лицето на политическия си опонент подобен на нас несъвършен човек, който също като нас може да се заблуждава и да допуска грешки, пише в синодалното обръщение.

Да разберем, че да ненавиждаш своя ближен и да се ожесточаваш срещу него, е много по-осъдително от това да си заел неправилна политическа позиция. Да не забравяме, че в противовес на този свят, с неговите променящи се политически и идеологически истини, има една непреходна, непоклатима Истина – Христос и към него да се придържаме.” Да не съдим ближния, нали? Това е привилегия, запазена само за вас. Ще ги съдим. Престъпниците трябва да се съдят. Къде бяхте с вашето морализаторско-псевдоинтелектуално скимтене по време на „Народния съд”?            Когато към вас не е насочен шпагин и вашият повелител държи оръжието сте много смели в морализирането. Както казах ние нямаме нужда от вашия морал. Нито от вас. Казвам го като атеист, но съм убеден, че вашето поведение е обидно дори за вярващите. Но ви разбирам – не можете да ухапете ръката, която ви храни и пази. За което заслужавате само пренебрежение. Не просто сте стигнали дъното на тигана, а смело го пробивате по пътя към фурната, в която изпичахте хора като мен. Фурна, която, за съжаление, никога няма да изпитате вие самите.

Докато вие тровите публичното пространство с подобни обръщения, какво прави вашия бог на 11-тия ден? Не говоря за оня опънат на кръст терорист, чиито последователи са обожествили, грабейки митологии от всички съседи, за да скалъпят най-силната лъжа и най-деспотичната структура. Вие по-добре и от мен знаете, че няма такива работи като усмихнати брадати евреи в небето. Говоря за бога, комуто се кланяхте 45 години и който и до днес ви дърпа броениците. За който заебахте цялата си верска доктрина на братство, любов и закрила и на който предавахте всеки заблуден „мирянин” (справка – Георги Марков). Бог, заради който угодно се превърнахте в пералня за пари. Държавна сигурност. Невидима, могъща, богата, влиятелна, в чиито поли можете да се приютите. Точно както ги харесвате божествата. Който, следвайки марксисткото „религията е опиум за народите!”, ви превърна в част от системата на борбата срещу вярващите (срещу вас?!). Която създава вашия сегашен свят не за 7 дни, а за почти 70 години. Какво правят префасонирата ДС и нейните изчадия на 11-тия ден? Създават рай на земята за себе си и за верните си гъзолизци (вие!) и ад за всички останали. Точно както харесвате и както сте свинали.

За мен е обидно такива като вас да поучават такива като нас, да морализаторстват, да съдят. Никой – камо ли църквата – няма моралното право да поучава и да налага своето виждане. Не съм учуден, че тази концепция не може да се възприеме от клира. Те традиционно са свикнали да имат монопола в разпространяването на морал и концепции за добро и зло. Но, за тяхно съжаление, хората са индивиди, а не овце. Все повече хора разбират неадекватността на концепции, писани от почти неграмотни автори, които са имали по-малки познания за заобикалящия ги свят от кое да е съвременно 5-годишно дете. Колкото по-малко хора вярват на тези автори и следват моралните поучения на „духовниците“, толкова по-добре за всички останали.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s