Колкото повече – толкова повече

У нас свободата на словото пада, но поне медийната обвързаност с властите и зависимостта от държавни субсидии и реклами расте. За разлика от стандартния беге потребител, който се е вторачил в ермалък тиви (ьTV), бареков тиви или Канала, това не убягва на външните анализатори (тук липсата на второ „л“ е напълно уместна).

Точно това е отбелязано в поредния доклад за все по-затихващите ни мас-медии. Което е по-яко, акцентът пада върху радващата тенденция хората да не вярват на „традиционните“ информационни канали. Отново България изоства от нормалния свят с около десетилетие, но поне ги догонваме. При това – в ключов момент.

КТБ и финансираните от банката медии, подобно на образователната система, са мозъчни тухлари. Тяхната доминация означава липса на алтернативно мнение, липса на гледни точки; ужасяващо пост- (и псевдо-)социалистическо информационно take it or leave it. Радва ме, че „конвенционалната“ (платената) журналистика в България изгнива и все по-малко хора ѝ се доверяват, защото на преден план излизат алтернативните източници на информация. Така имаме възможността да предлагаме и потребяваме  различен продукт – блогове, независими новинарски сайтове, социални мрежи. Не са ни нужни камерите на ьTV или Канала – имаме други. Ако ни ги отнемат (както стана със Сашо Диков), ще избуят много като него – търсене и предлагане, което не можеш да регулираш с полицейски палки и с циврене за забрана на фейсбук. Именно това е начинът да видиш „лошия“; да видиш кой точно счупи стъклото на автобуса; да разбереш колко е дупката в бюджета и има ли реална нужда да задлъжняваме още повече.  За щастие, изглежда, в условията на журналистическа дегенерация, нещата се променят към по-добро.

Има още една причина. За да имаме свободно общество трябва първо да е налице критична маса от хора, които знаят какво е свобода. Свободата няма как да достигне нашите ширини със „съдействието“ на КТБ и пеевските медии. Свобода се гради, когато имаш възможността да видиш точно кой е лошият и точно кой не играе по правилата. И да го отстраниш. Колкото повече „неформална“ журналистика, толкова повече алтернатива и толкова повече свобода. Именно затова полицията и управляваните … пардон, управляващите, целят обратното. И се провалят толкова трагикомично, че ако липсваше традицията най-големият инвеститор в родните медии да е именно държавата, даже и бабите щяха да са на протести.

За социалистите статуквото е неразрушимо. Не е случайна първичната реакция на партията-столетница, когато установи, че методите ѝ за контрол над масите от преди век вече някак си не работят. От партията веднага проплакаха за регулации във фейсбук, за ограничаване на hate speech и т.н. Няма да се учудя, ако на „Позитано“ 20 наистина обсъждат идеята да изкупят акциите на Facebook чрез КТБ. На тях цензурата им е в кръвта. Но с искането за ограничаване на свободното слово те постигат обратен ефет – некадърността и ниското им мнение за нас лъсва пред всички.

Бесепарите и техните кукловоди третират публиката като деца, които ще повярват на всяка приказка за замъци, грижовни мечета и дъги. Децата, за разлика от социалистите, не са с ампутиран common sense и когато се държиш, все едно понитата са истински, те най-вероятно ще ти кажат: „не, не са!“ С времето и при наличието на алтернативни източници на информация хората растат и се еманципират. Като продължаваш да им четеш същата приказка те те вземат за пълен кретен. А какво става ако наистина вярваш, че живееш в свят на понита?

Винаги се радвам на анализи на свободата на слвото в България и на обвързаността на медиите с държавата (и с други съмнителни субекти). Липсата на първото и наличието на второто са ясни за всички, които живеят извън паралелната вселена на КТБ-ейския медиен монопол. Тези доклади показват колко сме прави и колко неадекватна е кликата, контролираща медиите у нас. Такива документи разцепват статукварския информационен бент,  създаден и създаван от хора, живеещи още в бай тошово време и служещи си с . На практика колкото по-ниско падаме в класациите, толкова по-добре – това е доказателство за липсата на връзка между управляващите и действителността. С увеличаването на дистанцията между тях и нашата вселена все повече хора ще я видят. И все повече хора ще поискат да я променят.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s