Шамари и чукове

Явно не всички шамари са в подкрепа на правителството. По християнски (религията е присъща на социалистите, мхм), след като получихме един шамар от изток, който правителството прие като потупване по рамото, е време и за по-сериозните шамари от запад (онова с посланиците не се брои – вигенин и компания ги „сгромиха“ набързо). Този път от ЕС ни пляснаха за тотално неработещата система на държавно образование в България – т. нар. от мен „Фабрика за чукове“. Тук има три точки, на които си струва да се обърне внимание.

На първо място – управлението на образователната сиситема. Шамарът само показа това, което всички с критично мислене вече си го знаем – че системата „няма капацитет“ за новата образователна програма и че държавата не е добър администратор. На практика навсякъде, където държавното участие доминира, системите не работят – полиция, здравеопазване, образование, дори и нереформираното вечно дерайлиращо БДЖ. Интересното в случая е, дали, след като критиката идва от ЕС и след като от това зависи благосъстоянието на администраторите в тази система (под формата на „оползотворяване“ на данъкоплатски пари), те все пак няма да извършат някакви реформи. Това, току-виж, довело до по-качествено образование – нещо, от което, в крайна сметка, ще спечелим всички и от чиято липса продължаваме да страдаме.

Вторият момент е ролята на държавата като плановик. Това е другата критика на ЕК – планът не струва. Дори самото му заглавие е смехотворно: „Наука и образование за интелигентен растеж“. Растежът е „умен“ или „глупав“?! Пълен нонсенс, типично за МОН. Но дори и заглавието да беше по-адекватно, стигаме до въпроса: трябва ли държавата да продължава да планира в сектора, при все, че вече се е провалила? Моят отговор е категорично „не!“ Досега планирането не е било кой знае колко по-продуктивно и повече от него няма изгледи да подобри ситуацията. Резултатите от матурите и изпитите за „зрелостници“ доказват, че държавното образование не стурва. Постоянното сриване на България в международните класации – също. Повече благи думички, като: „Създаване на благоприятна среда за възпроизводство и развитие на капацитета на научния сектор“ (в отделна статия ще разгледам плана точка по точка) нямат изгледи да доведат до по-добро образование, след като години наред единственият резултат от тях е съсипването му. Това, от което имаме нужда, е точно обратното – излизане на държавата от сектора. Това, разбира се, ще е трудно – твърде много непродуктивни „администратори“, чиновници, преподаватели, чистчки, директори, ректори и т.н. стоят на кацата с меда. На нашата каца с нашия мед.

Стигаме до фундаменталния въпрос – кой трябва да прави наука? Държавата ли? Или предприемачите? Резултатите от държавно доминираната наука в България през последните 70-80 години се виждат и с невъоръжено око даже от „дилетантите“ извън „научните среди“. А те са, че на практика у нас не се прави наука, почти нямаме иновации, а да се използват в производството е чудо. Дотолкова замрял е вечно гладната за пари БАН, че освен прогнозите за времето не ми е ясно какво правят тези хора. Центрове за правене на наука са и университетите. Но родните ни висши учебни заведения масово са значително по-заинтересовани да докопат държавното финансиране, отколкото да си партнират с бизнеса. Изводът тук, за пореден път, е, че държавата не трябва да се оставя да прави наука и да финансира институциите.

Но въпреки очевидния научен дефицит, по оперативната програма има перо и за наука. Целите, с които ще се разходват средствата на данъкоплатците, са: „по-добра научна инфраструктура и повишаване на научния капацитет в ключови за икономиката области“. Тук изникват следните въпроси:

-След като и малкото ни родна наука няма реализация (извън лабораториите на БАН), тогава имаме ли нужда от нея?

В България вечно няма пари за наука. Така е, защото всички гледат на държавата като на донор. Родните учени така и досега не са се обърнали към бизнеса, който е двигател на науката по цял свят. Но това не е странно – те не предлагат продукт, който да е полезен за индустрията. След като те сами не могат да намерят средства и не предлагат продукт, който да прави животът ни по-добър, защо трябва ние да ги финансираме? Отговорът „за да имаме наука“ е ирелевантен – наука и в момента нямаме. Имаме хора, които са непродуктивни, и които издържаме чрез данъците си. Това е като да имаме 10 семейни коли, от които 8 са неизползваеми жигулита, трабанти и лади. Но за които плащаме данъци.

– Ако нямаме нужда от нея, трябва ли ни „по-добра инфраструктура“? А ако ни трябва по-добра инфраструктура, то колко по-добра трябва да е тя?

Ясно е, че няма да построим ЦЕРН. Тоест състоянието на инфраструктурата няма да се подобри значително, дори и с помощта на ОП „Наука и образование“. Тогава защо ще хвърляме пари за нещо, което няма да доведе до значително подобрение, при все, че всяко число, умножено по 0 дава 0?

– Държавата знае ли кои са „ключовите за икономиката области“? И дали тези сектори ще се подобрят, ако има повече умни глави в БАН, или това е поредният опит за разхищение на иззети насилствено ресурси?

Държавата не знае кои сектори да подобри. Но дори и да знаеше, нейната помощ е ненужна. Как повече доценти в БАН ще подобрят състоянието на туризма или енергетиката? Никак. Просто ще имаме повече (и по-умни, сигурно – това е една от целите на проекта) глави за издръжка. Досега те не са подобрили нищо. Как тогава повече от тях ще доведат до положителни резултати. Всяко ниво на образованието ни е катастрофа. Как повече доценти ще доведат до реално подобряване на бизнес средата? Никак.

Програмата няма да подобри образователната и научната среда, независимо с какви хубави думички и изречения чиновниците в МОН са „аргументирали“ плана си. То вече е достатъчно съсипано, за да правим и дългосрочни планове за доразрушаването му; в този ред на мисли „концепцията“ на МОН е разбираем опит да напълни кацата с мед за тези, които вече стоят на нея. На практика ние изобщо нямаме нужда от тях – и от плановиците, и от държавната намеса в образованието. Те винаги са доказвали, че важно е тяхното благо, а не крайният продукт, който предлагат. Шамарът от ЕС за пореден път показва колко са неспособни „експертите“ в министерството, но явно вече не само у нас им нямаме доверие. Той е силен индикатор, че системата не фунционира и че трябват по-сериозни промени от пожелания за „повече конкурентоспособност“ (?!). Промените трябва да започнат от самото министерство и да се преосмисли ролята на държавата като „катализатор“ на науката – тя не трябва да е нито плановик, нито регулатор, нито донор за непродуктивност, просто защото резултатите от тези ѝ действия са отрицателни и скъпи за нас. Докато не се случат тези промени е все тая дали ще печелим/губим 1.5 млрд. за дограми, тоалетни, добри пожелания, неработещи институции и населяващите ги доценти, чиновници и плановици.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

3 коментара към “Шамари и чукове”

  1. Приятелю, виждам, че не знаеш какво е изследователска дейност и надали си виждал истинска лаборатория(училищните не се броят) в живота си. На всички с твоите възгледи препоръчвам да прочетете тази книжка(виждам, че се хвалиш с начетеност, та си мисля, че би трябвало да и се зарадваш):

    Тя е на ученическо ниво и е добра, за да разбере човек как функционира науката и защо финансирането и е основно държавно(това изисква леко мислене, защото не е написано в прав текст, надявам се, че мисленето не ти е слаба страна.)

  2. Ако желаеш, можеш да се включиш и в ето тази тема, нищо, че е стара:
    http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=15190
    Чувствай се поканен да дискутираш идеите си с хората от този форум, тъй като в него има и икономически теми. Не очаквай всички да са съгласни с теб, както и обратното. Поздрави.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s