частни фирми vs държавна полиция

Родната полиция – онази, която според песента ни пазела – е едно от много скъпите ни ведомства (с постоянно растящ бюджет) и най-неефективното такова в Европа. От гледна точка на обикновения гражданин родната полиция не ни пази, затова пък представителите ѝ са много и много добри в прибиране на подкупи и в тероризиране на същите тези обикновени граждани. За по-голямо удобство обикновените граждани не могат да се защитят срещу полицейския произвол, защото правото да притежават и носят огнестрелно оръжие се предоставя от … полицията, а стреляш ли по презумпция си виновен.

След като: 1) не можеш да защитиш частната си собственост и 2) държавната полиция е напълно неспособна да осигури не само защита, но и е неспособна да разкрие извършителя на престъплението – к’во пра’иш? Изглежда, че след като не могат да разчитат на държавата, хората се обръщат към частния пазар за закрила.

Точно това се е случило в едно село от най-бедния регион в ЕС. От години хората са тероризирани и грабени, но няма заловени, камо ли наказани. Отското те са взели нещата в свои ръце и са наели частна охранителна фирма. Резултатът: „След като преди седмица селото наема частна фирма за охрана, нещата се променят. Кметът твърди, че оттогава няма нито един случай на кражба. „Засега цяла седмица никой не се е обаждал. Спасението е само този начин”, казва Панталей Панчев и препоръчва и на други села да се възползват от частна услуга.

След като можем да съберем по 7 лв. на месец, сигурността на домовете на група хора за една година ще струва по-малко от 100 лв. Ако цялото население се охранява от частни фирми, разходите за сигурност ще са около 600 млн. – т.е. 2 пъти по-ниски, отколкото сега плащаме по нежелание, за да поддържаме неефективната държавна структура. Освен сигурност, жителите на селото получават и добро обслужване, както и откарване до болницата, в случай на спешност.

Да сравним държавната полиция и частните охранителни фирми. Бюджетът на полицията за 2013 г. е повече от 1,12 млрд. лв. Тези средства се заплащат от всички нас, без значение колко често ни се налага да ползваме услугите на държавната структура и без оглед на това колко добре тя си върши работата. Срещу парите си населението получава … почти нулева сигурност (нерядко и агресивно поведение от полицаите). Полицията има монопол в много области – от прилагането на сила и (уж) залавянето на престъпници до издаването на разрешителни за ловно и късо нарезно оръжие (пистолети) и лични документи. И стигаме до най-важния момент – независимо колко добре полицаите си вършят работата, независимо дали разкриват престъпления или се държат грубо с гражданите, те получават все повече гарантирани държавни пари. Какви мотиви ще имат индивидите в тази структура? Да подобрят услугата? Да хващат повече крадци? Не. Единственият им мотив е да се доберат до колкото се може повече пари. Това се нарича „трагедията на общата собственост” (tragedy of the commons). Тъй като средствата не се получават срещу резултати и на практика се харчат пари на други хора, целите на всеки индивид са: 1) да се предпази от спиране на държавните средства; 2) да направи всичко възможно за непрозрачното им разходване; 3) да извлече максималното, на което е способен, и от парите на данъкоплатците (защото ако не се облагодетелства той, няко друг от структурата ще го стори), и от службата си (рекет за подкупи и т.н.). Когато тези характеристики на националната полиция се вземат под внимание става ясно, че да бъдеш добър и съвестен полицай е напълно ирационално поведение.

Частните фирми за охрана нямат никое от удобствата на МВР – те не могат да разполагат с чужди пари и се влияят от конкуренцията. Те трябва да предоставят качествена защита, за да спечелят доверието на индивидите. Частните охранители не могат да си позволят неефективна дейност; те имат изключително силни мотиви да предоставят добра услуга, защото, за разлика от държавната полиция, те могат да бъдат заменени от потребителите на услугата. Това означава да изгубят работата и доходите си. За разлика от полицията, частните фирми, опериращи на конкурентен пазар, не могат да бъдат използвани за терор над населението[1].

От това сравнение става ясно, че частни фирми, опериращи на конкуренетен пазар, са значително по-добри в осигуряването на качествена услуга, отколкото монополните държавни структури. Изборът на хората предполага точно същото. Това е напълно валидно дори за т.нар. „публични блага”, за които се предполага, според учебниците, че трябва да се предоставят от държавата поравно за всички хора, защото някои нямало да плащат, пък никой не можел да бъде изключен. Очевидно изключване на индивидите от ползването на услуга се случва именно когато държавата се заеме да предоставя „публични блага”.

Не можем да имаме доверие на полицията да опазва реда, собствеността и живота ни. Имаме ли нужда от нея? Определено не. Единствените, които имат полза от полицията в сегашния ѝ вид, са синдикатите, нископроизводителните чиновници, управляващите и мафията (ако последните две категории ви се сливат, проблемът не е във вашия телевизор)[2]. Но не и обикновените граждани.

Изводът е, че спонтантанният ред на хората и предлаганите на свободния пазар услуги са по-качествени и по-евтини от наложените от държавата такива. Клиентите имат право на избор и имат право да се откажат от ползването на пазарните услуги, докато при държавните независимо дали искаш, ти си принуден да плащаш за полицията. В случая, както винаги, пазарът и свободният избор са по-добри от държавните структури.


[1] Случилото се в България през 90-те определено не е било в условията на свободен пазар и не е било без огромната помощ на държавата и на съществуващата законодателна рамка, при която е трудно индивидите да се самозащитават, а използването на огнестрелно оръжие – дори в случай на нужда – е наказуемо.

[2] Разбира се, не твърдя, че всички полицаи са некадърници, които само точат подкупи и тъпчат понички. Но държавната полиция не мотивира служителите си към по-добро представяне, системата е свръхтолерантна към подкупи, защото хората предпочитат да бутнат 50 лв. на тези в патрулката, отколкото да платят 100 лв. глоба, примерно и въпреки увеличаващият се бюджет – нереформирана и немодернизирана, което в съчетание с немотивираните ѝ служители я прави безкрайно неефективна.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

7 коментара към “частни фирми vs държавна полиция”

 1. Моля? Случилото се през 90те години беше именно в условията на бездържавност, в която полицията беше изцяло демонизирана и лишена от авторитет и в която частния охранител беше всесилен.

  Но много ми е по-интересен въпроса – какво правите когато заловите престъпника? Викате кого – полицията. Или се саморазправяте и ставате престъпници и пак идваме на темата за 90те години.

  1. Не съм съгласен с това. Случилото се през 90-те е пряка последица от комунизма: привилегировани „заинтересовани групи“, издигнати над закона и срастнати с органите, които би трябвало да налагат закон; ефективно преразпределяне на публични пари и влияние към тези групи още от времето на комунизма; невъзможност на индивидите да се самозащитават ефективно от групите по терор. По принцип, мафията и държавата винаги с борба за „монополното право да прилагат насилие над определена територия“ (както казва Макс Вебер, цитирам по памет). Но това не се случи – мафия и държава бяха едно и това е традиция, започнала много преди 90-та. Може да видиш лекцията на Красен Станчев: „Wrestling for Reforms“. Тоест не условията на бездържавност, а единството между мафия и държава произведе ефекта на беззаконие.

  2. На втория въпрос – за жалост, трябва да се обърнем към т.нар. „полиция“ (а всъщност данъкояди). Аз бих предпочел друго – да се предаде направо на съдия (по възможност частен). Но, уви, това няма как да се случи днес.

 2. И най-веселото е, че всички отлично си спомняме колко потребителите можеха да „откажат услугата “ през 90те години. А откажеш, а ти пламне бизнеса или те понатупат „някакви непознати“. И ако я няма полицията, добре платена и с необходимата тежест – оплаквай се на арменския поп. Защото ако орежем париците на полицията, там нито ще има кадри, нито силата, нито дори самочувствието, да направи нещо – само ще вдигат рамене. Още повече ако отсрещната страна плаща повече, с парите натрупани от „охрана“. С други думи – рекет.

  Защото какво правите с хората, които не искат да си плащат вноските за охрана?

  1. Съгласен съм, че „отказът“ водеше до силно негативни последици. Това е именно защото: 1. индивидите нямахме право да се самозащитаваме (дори и да имаш законен пистолет, стреляш ли си подсъдим, независимо от условията); 2. мафията си имаше (до голяма степен и днес си има) държава. Полицията е напълно неспособна да разкрие кражба на вафла от магазин, камо ли да се справя ефективно с по-сериозни престъпления (за справка – виж процента на разкрити престъпления и виж дали има разкрити организирани престъпления). Много по-вероятно е полицията да те пречука, ако те хване с трева; т.е. да бъде агресор, а не да разкрива престъпления, да не говорим да осъществява превантивна дейност. Така че дето ще има някакви униформеници, които ще ме заплашват с насилие, по-добре да се горят тези пари, отколкото да се дават за тях. Разбира се, най-добре да не се изземват от мен и от всички други насила, под формата на данъци.
   Колкото и да вдигаме парите за полицията, там пак няма кадри. Интересно ми е какво значи „с необходимата тежест“ – правото да стрелят на месо, ако нещо не ги кефи, ли? Или да са поставени още повече над закона, защото в България никой не варди вардияните.
   Който не иска да плаща за охрана, нека се самозащитава. Не виждам причина някой да е задлъжен да плаща за каквото и да било или пък някой друг да решава какво да прави с парите си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s