Ръстът на Европа и някои икономически заблуди

Чета статия на Капитал за прогнозирането на ръста в Европа. Трябва да се каже, че статията изобилства от икономически некоректни изказвания. Ето част от тях:

– „Икономиката на Стария континент на свой ред също започва да се възстановява постепенно.“

– „През тази година икономиката на Европа най-сетне ще премине прага от 1% ръст.“

На първо място, няма такова нещо като „икономика на Европа“. Това събирателно включва много (поне 27) изключително различни „икономики“. Нещо повече – даже регионите в отделните страни, които са подложени на едни и същи регулации (в Бълария и във Видин, и в София се плащат еднакви доходи и важат едни и същи закони), често нямат много общо помежду си и страдат от различни проблеми. Разбира се, не трябва да съществува наддържавен или държавен комитет по политиките, но, тъй като и двете съществуват, разглеждането на страните като едно тяло неминуемо ще доведе до неадекватни решения за действия, до прахосничество на откраднати пари и, в крайна сметка, до насилствено изземване на все повече средства, принадлежащи на индивидите. Обикновено целите, зад които се прикрива поголомното крадене, звучат добре: „подпомагане на изоставащите региони“, „подобряване на образованието“, „намаляване на разликите в доходите“ (което заслужава отделна статия) и т.н. Но това не променя престъпния характер на данъците и вредата, която нанасят на икономиката.

– „… около процент растеж в Европа ще генерира 7 процентни пункта повече износ от България към общността.“

Това най-вероятно се основава логически позитивизъм, като метод на анализ. При него статистически данни от миналото се използвват за изграждането на общо правило, което се прилага и за бъдещето. Именно така се достига до „икономическите закони“, които се учат в университетите („закона“ на Оукън, примерно). Използването на логически позитивизъм, обаче, е напълно неправилно. Икономиката служи с дедукции. Данни от миналото са приложими за науки, служещи си с емприцизъм. Когато изследваш силите, които карат електроните в атома да се въртят около ядрото, количествени измервания от миналото най-вероятно ще бъдат приложими и в бъдеще; няма как някой електрон да каже: „Майната му, отивам в САЩ!“ Но в науки, занимаващи се с хора и с човешкото действие, има. При тях има динамика. Хората нямат едни и същи потребителски предпочитания и не произвеждат винаги едни и същи стоки – може да се окаже, че „структурата на потреблението“ се е изменила и не България, а Китай предлага по-търсени от жителите на отделните страни в Европа стоки. Затова статистическите данни и математичната им обработка могат да се използват само за илюстриране на минали събития и затова не е работа на икономистите да се изявяват като врачки, още по-малко пък когато използват точни числа. Грешно е да предвиждаме с абсолютна точност бъдещето при безкрайно количество променливи, най-значимата от които е човешкото действие.

Разбира се, напълно възможно е да се окаже, че около процент растеж в Европа ще генерира 7 процентни пункта повече износ. Но, поради неправилния метод на анализ, това ще е по-скоро случайно.

– „Укрепването на вътрешното търсене тази година вероятно ще помогне да се постигне по-балансиран и устойчив ръст.“

Това е класическа кейнсианска заблуда. Не потреблението е това, което движи икономиката. Производството е. Ако беше обратното, щеше да е достатъчно лесно просто да изядем всички спестявния и да напечатаме неограничено количество нови пари. Но не е така. Това, което прави едно общество по-богато, е наличието на повече стоки – не можем да ядем „пари“ (или хартийки от „Монополи“, което е същото като еврото и долара). Напротив – изкуственото занижаване на лихвени проценти, с цел увеличаване на потреблението днес, убива растежа в бъдеще, защото именно чрез спестените средства се инвестира. Явно икономическите познания на г-н Оли Рен са подходящи … когато някой иска да съсипе икономически област, регион и т.н.

Сега остава да видим и след колкото точно време прогнозата за 1,7% ръст ще се „ревизира“.

Donate Button with Credit Cards

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s